Без значение какво образование имате, как сте възпитани, каква професия практикувате и какъв е вашият начин на живот, вероятно нямате нищо против да подобрите собственото си финансово състояние.

Може би, въпреки усилията ви, понякога (дори често?) се проваляте. Често срещани причини са преразходи и пилеене на пари, натрупването на дългове, липсата на навик за спестяване. Въпреки това, има и други причини, които не са пряко свързани с пари, но ви пречат ефективно да увеличите богатството си.

Снимка 331998

Източник: iStock

5 нефинансови причини, които ви пречат да забогатеете

Не смееш да вземаш решения

От една страна, бихме искали да имаме повече пари, а от друга, не правим нищо, за да ги осигурим и получим. Освен това вярваме, че е грешно да забогатеем, а тези, които съзнателно изграждат собственото си богатство, са крадци или корумпирани материалисти.

Гледаме със завист към богатите хора и апатично чакаме чудо, заблуждавайки се, че съдбата ще бъде благоприятна и за нас. Нищо от това няма да се получи! Не става така. Трябва да взимаш смели, балансирани решения, да подготвиш солиден план и да пристъпиш към практически действия.

Снимка 490852

Източник: iStock

Не работиш там, където трябва

Най-важният елемент в изграждането на богатство е вашият доход. Не харесвате собствената си работа? Скучно ти е? Омръзнало ти е да правиш едни и същи слабо платени неща? Няма друг изход - ще трябва да промените работата си.

Да, знаем, че е трудно няколко души да зависят от теб, че трябва да нахраниш семейството си и да изплатиш заема и текущите сметки. Но рано или късно такава промяна е наложителна, ако искате да промените финансовото си благополучие в положителна насока.

Иначе ще става по-трудно и все по-трудно за вас, ще харчите парите, които печелите за облекчаване на стреса, ще работите все по-лошо и по-лошо, а в крайна сметка може и да бъдете уволнени. Има само един начин да постигнете големи резултати и да печелите повече пари: да работите, опирайки се силните си страни и таланти, за които полагате усилия, докато работата стане ваша страст.

Снимка 392595

Източник: iStock

Не инвестираш в себе си

Живеем в свят на бързо технологично развитие, което прави нашите умения и знания неусетно бързо остарели. Ето защо, ако не ви интересува непрекъснатото обучение, не се развивате, не се адаптирате към промените на пазара на труда - рязко ограничавате собствените си шансове за печеленето на по-солиден доход.

И знайте, че не става дума да завършите още един ВУЗ или да направите докторска степен в екзотична област. Има се предвид само практическите умения и знания, които наистина се търсят. Пазарът няма да ви възнагради за развиване на знания, които няма да бъдат полезни за другите.

Снимка 382589

Източник: iStock

Губиш си напразно времето

Времето е най-ценният ни ресурс, който не може да бъде "съхранен" или икономисан. Следователно разумната му употреба е абсолютно необходима. Живееш и работиш без ежедневна програма и график? Дълги часове прекарваш пред телевизора? Цяла вечер играеш компютърни игри? Или може би гледаш приятелите си в социалните мрежи?

Е, вие със сигурност ще станете ценители на любимите си серии, ще получите виртуален трофей в компютърна игра и може би дори ще спечелите няколко харесвания за постовете си. Но е малко вероятно да подобрите финансовото ви състояние.

Мислиш, че другите ще се погрижат за парите ти

Да знаеш как работи финансовата система е 20% успех, всичко останало е работа и здрав разум. Може би не сте запознат с финансите, а образованието и знанията ви принадлежат към съвсем различна област. Въпреки това, определено имате глава на раменете си, и може поискате да мислите, преди да вземе финансово решение.

Не разчитай на някой да го направи вместо теб. Най-важният ти финансов съветник е човекът, когото гледаш в огледалото всяка сутрин. Никой няма да се грижи за финансите ти по-добре от теб, защото на никой не му пука, защото го правиш.

Потърсете информация, говорете с консултанти, поискайте съвет - но вземайте решения сами!