Да, около 10% от всички американски работници печелят 100 000 долара или повече годишно, но повечето от тези високоплатени работни места са концентрирани в големи градове на източното и западното крайбрежие. Трудни времена настъпиха за по-голямата част от останалите региони на страната, тъй като разходите за живот се увеличават, а заплатите в доста по-млака степен.

Суровата истина е, че повечето американски семейства едва свързват краища, пишат авторите на блога zeroheadge.com.

Според службата за социално осигуряване средният доход в САЩ през миналата година е бил едва 32 838 долара. С други думи, 50% от американските работници печелят повече от тази сума, а другата половина от тях получават по-малко от 32 838 долара или 2750 долара на месец.

Една трета от средната класа в САЩ не може да си позволи извънредни $400 разходи

Една трета от средната класа в САЩ не може да си позволи извънредни $400 разходи

Въпреки подобрението на икономиката

Трудно е да си представим, че в тази ситуация има възможност да се води нормален живот на семейство от 4 души от средната класа. Затова днес в повечето семейства работи повече от един човек. Всъщност в много семейства днес повече от член на домакинството е нает на няколко работни места. Ето някои интересни факти:

- 33% от американските работници са спечелили по-малко от 20 хиляди долара миналата година,

- 46% от американските работници са спечелили по-малко от 30 хиляди долара миналата година,

- 58% от американските работници са спечелили по-малко от 40 хиляди долара миналата година,

- 67% от американските работници са спечелили по-малко от 50 хиляди долара миналата година.

Около две трети от всички американски работници печелят 4000 долара на месец или по-малко, без данъчни плащания.

Тези числа ни помагат да разберем защо повечето американци живеят от заплата до заплата. След като платят сметките, на повечето от тях не са останали почти никакви пари.

Тихата криза на американската средна класа

Тихата криза на американската средна класа

Разходите растат, а доходите не. Американците теглят все повече кредити, за да запазят начина си на живот

А за нарастващ брой американци и плащането на сметки вече не е лесно. Всъщност последният доклад на швейцарската банка UBS сочи, че 44% от всички потребители в САЩ "не печелят достатъчно пари, за да покрият разходите си".

Разбира се, тези, които са на върха на икономическата хранителна верига, вярват, че просто човек трябва да си намери по-добра работа. В Съединените щати обаче не са толкова много високоплатените работни места, колкото се твърди.

Днес нивото на бедност за четиричленно семейство в САЩ е $ 25 750. Над 40% от работниците в тази страна печелят още по-малко всяка година.

Да, винаги можете да отворите собствен бизнес, но това изисква също така начален капитал, а благодарение на правителствените разпоредби сега е по-трудно от всякога да управлявате малък бизнес.

Например производителите на млечни продукти. Повечето хора пият мляко и ядат сирене, така че може да мислите, че това е доста сигурна дейност. Но вместо това млечните ферми се затварят с тревожна скорост. Така през юли 42 стопанства такива бяха затворени в Уисконсин, а от януари щатът е загубил общо 491 млечни ферми, според Департамента по земеделието, търговията и защита на потребителите на Уисконсин.

През 2018 г. в САЩ са затворени 691 стопанства, спад от 7,9%. През последните 10 години държавата е загубила повече от 5 хиляди ферми, или 40% от лицензираните млечни ферми.