Вероятно не сте чували за семейство Саклер, но може би сте попадали на обекти, сътворени с техни дарения.

Англо-американската милиардерска династия Саклер e известна със своята филантропска дейност, насочена към най-известните британски художествени галерии, музеи, театри и университети.

Източникът на парите, които семейството щедро дарява обаче, е фармацевтичната компания Purdue Pharma, известна с производството на опиати и най-вече накротика - оксикодон. Тъй като наркотичното вещество и опиатите са причинили редица проблеми и дори смърт, светът на изкуството вече отказва да приема даренията на богата фамилия, пише BBC.

Галериите Tate, National Portrait Gallery и музеят Solomon R Guggenhem в Ню Йорк, който е получил над 9 милиона долара дарения от семейство Саклер, се отказват от помощта му и няма да приемат повече финансови средства.

Кои са всъщност семейство Саклер?

Подемът на фамилията започва от трима братя, които са лекари - Артур, Мортимър и Реймънд. През ранните 50 години на миналия век те купуват медицинската компания Purdue Frederick, която по-късно носи името Purdue Pharma. Всеки от братята е притежавал 1/3 от фирмата, но когато Артур умира през 1987 година, другите двама купуват дела му. Компанията започва да произвежда наркотичното вещество оксикодон, което става популярно през 1996 година на американския пазар.

Артур Саклер

Източник: wikimedia.org

Артур Саклер

На производството на опиати фамилията дължи и натрупаното си състояние, което понастоящем възлиза на 13 милиарда долара.

Благодарение на фирмата Purdue и дарените средства, името на семейството може да се види в Лувъра, в Музея на изкуствата в Ню Йорк, в музея Виктория и Албърт, в галериите Serpentine и в Shakespeare's Globe, както и в много други известни обекти.

Според хора на изкуството, Саклер използват филантропията, за да "изперат репутацията си". Те твърдят, че фамилията е спечелила богатството си чрез продажба на наркотици.

Семейството от своя страна казва:

"Съдебните искове създават грешна престава и водят до критики по наш адрес, но ние оставаме посветени на ролята ни за човешкото здраве. Саклер даряват повече от половин век в областта на науката, изкуството и образованието и това няма да се промени."

Какъв е проблемът?

Компанията Purdue Pharma e изправена пред стотици съдебни дела заради веществото оксикодон. Тя е обвинена за прилагането на заблуждаващи маркетингови практики, които са убеждавали лекарите да предписват медикамента на пациентите, омаловажавайки опасността от злоупотреба и пристрастяване.

От компанията отричат твърденията, като твърдят, че оксикодонът е бил предписван основно за ракови заболявания, а използването му се равнява на 2% от всички предписвани опиати. Жалба срещу бизнеса на Саклер има и от главния прокурор на Масачузетс Маура Хили, която е публикувала документи, уличаващи семейството в непочтени търговски и хуманни практики.

Какво ще предприеме семейство Саклер и фармацевтичната компания?

От фирмата заявиха, че ще отхвърлят всички обвинения. Освен това има спекулации, че компанията може да подаде молба за банкрут по "Глава 11", като така автоматично ще отпаднат всички обвинения и това ще позволи на фирмата да се реорганизира.