Министерството на енергетиката на Великобритания заяви, че контролираната от руския милиардер Михаил Фридман компания LetterOne има половин година, за да препродаде петролно-газовите находища в Северно море. В противен случай я заплашва отнемане на лиценза за разработка и експлоатация, съобщи BBC

LetterOne придоби тези активи през март като част сделката за Dea, поделение на германския енергиен концерн RWE, за 5,1 млрд. евро. Но така и до момента не получи от британските власти необходимото в такива случаи формално потвърждение за отсъствие на претенции (comfort letter).

Повод за отказ на такова писмо послужи, според правителството, опасенията, че новите санкции срещу Русия и руските бизнесмени, могат да засегнат и дейността на Михаил Фридман. В такъв случай експлоатацията на находищата може да спре, нанасяйки щети на британската икономика и потребители.

От компанията LetterOne, част от Alfa Group на Михаил Фридман се въздържат към момента от коментари по темата. По-рано Financial Times съобщи, че Фридман е готов да се съди с британските власти, в случай на възпрепятстване на сделката.