Пет милиона лева годишно ще печели държавата от отдаването на ловните стопанства на частни фирми, прогнозира председателят на Държавната агенция за горите Стефан Юруков по време на дискусиятата в Народното събрание по второто четене на поправките в Закона за лова и опазване на дивеча, съобщава Дарик.

Поправките предвиждат 15 избрани ловни полета да могат да сключват договор за срок до 15 години с трети лица. Те ще могат да извършват съвместни дейности за неповече от 33% от териториалния си обхват или фобем на дейност.

Според този текст инвеститорите ще плащат за 33 на сто, а ще ползват 100% от ловните стопанства, защото не били написани ясни критерии, според които да се сключват договори.

„От опозицията си мислят, че като се говори за частници в полетата, няма да останат едно прасе и пет патици", контрира Олимпи Кътев от НДСВ.

„Нито има изцяло отдаване на частници, нито се спазва държавния монопол, ние търсим включването на обществото към делото на ловното стопанство", каза председателят на земеделската комисия в Народното събрание Васил Калинов от левицата.