Международният консорциум, оглавен от американската инвестиционна компания TPG обяви във вторник, че излиза от конкурса за придобиване на държавният пакет от акциите на италианския авиопревозвач Alitalia, съобщава AFP.

В заявлението на консорциума се уточнява, че след като са проучили процедурата на регулиращата фаза, в която участниците трябва да представят окончателни проекти за преструктуриране на Alitalia, компанията е достигнала до извода, че няма да може да се вмести в определените срокове. Окончателните проекти по преструктурирането на Alitalia трябва да бъдат представени до 2 юли.

По този начин претенденти за акциите на Alitalia остават само италианската авиокомпания Air One и руският Аерофлот.

Alitalia има дълг от няколко милиарда евро. За последните шест години тя носи на бюджета само загуби. За 2006 година загубите й са почти 130 млн. евро. През април правителството на Италия обяви намерението си да продаде не по малко от 39,9% от своя 49,9% дял в Alitalia. Пазарната цена на компанията е 1,44 млрд.евро.

В понеделник акциите на Аерофлот, единият от последните два останали конкуренти за италианската самолетна компания, поевтиняха с 10% и РТС бе принудена да спре търговията с ценните книжа за час. Причина стана потвърждаването на съобщението, че Аерофлот има намерения и към друг губещ европейски авиопревозвач - сръбската Jugoslovenski Aerotransport (JAT).

На 25 май министърът на инфраструктурата на Сърбия е заявил, че руснаците имат интереси към JAT. По неговите думи, Аерофлот е обещал да не съкращава служители и да погаси дълговете на компанията.

Дълговете на JAT са $197 млн., а най-новият самолет е на 17 години. 100% от акциите на JAT принадлежат на сръбското правителство, което няма възможност да обнови самолетния парк. Ако сделката се осъществи, Аерофлот ще трябва да инвестира сериозно за закупуване на нови лайнери. През 1980те JAT превозваше до 5 млн. пътници годишно, а сега броят им не надвишава 1,2 млн. души.

Обаче ако Аерофлот завърши успешно сделките за Alitalia и JAT, в Южна Европа може да появи голям конкурентен лидер в самолетните превози.