Инвеститорът милиардер Кърк Керкорян обяви, че няма да разширява инвестициите си в компанията General Motors Corp., както и напусна управленския борд, след като GM прекрати преговорите с Renault-Nissan за обединяване на дейността.

Действията на Керкорян, който държи 9.9% от акциите на GM, допринесоха за вълна от недоверие във възможността на компанията да се възстанови след слабото си представяне през последните тримесечия.

Делът на GM, който нарасна с над 70% само от началото на годината, когато Керкорян изкупи почти 10% от компанията, се понижи с 6.28% и затвори на ниво $31.05 на акция в петък.

Бившият шеф на Chrysler Джери Йорк, който пое длъжността управител на GM през февруари заради близките си контакти с Керкорян, остана крайно недоволен от напускането на своя покровител от управленския борд в петък.

General Motors, който отчете загуби от $10.6 млрд. през миналата година, опита да се защити като заяви, че ще намали годишните си разходи с $9 млрд.

Инвестиционната фирма на Керкорян Tracinda Corp., която е със седалище в Лос Анджелис обяви вчера, че се отказва от сделка за нови 12 млн. акции от GM, които щяха да покачат дела на инвеститора до 12%.