Сряда вечер, италианското правителство прекрати процедурата по продажбата на Алиталия след оттеглянето на последния потенциален купувач.

Групата, която кандидатства за покупката, включваща италианската авиокомпания Air One, оттегли своята кандидатура вторник вечер, изтъквайки като мотив условията на продажба. Тя беше една от последните 11 кандидати,чиито оттегляне последва две удължения на срока за преговори.

Интересно е да се отбележи, че остана недоуточнено участието на американската  инвестиционна компания MaitlinPatterson, но служители информираха, че тя не участва вече в наддаването.

Алиталия, част от чиито персонал отново стачкува в сряда, върви право към фалит, притисната от индустриални затруднения, които очевидно няма да може да преодолее. Досега правителството устояваше на приближаващия банкрут както и административните проверки. Независимо от това, наблюдатели коментират, че би трябвало да се заеме позиция за по-драстични действия след като процедурата по продажбата се провали.

Сряда, италианският премиер Романо Проди съобщи следното: „Продажбата не приключи според нашите очаквания.Сега обмисляме следващата стъпка."

Част от министрите предложиха преговорите с някои от бившите кандидати, като Texas Pacific Group и US private equity group, да бъдат подновени.

Потенциални купувачи , сред които и Аерофлот, съобщиха, че изчакват, за да видят как правителството ще промени процеса и условията по продажбата, за да вземат решение дали да се кандидатират отново.

Наблюдатели изказаха мнение, че основна спънка за купувачите са били тази част от условията по продажбата , които са приети с цел да задоволят исканията на членове от широката коалиция и мощни търговски сдружения. Част от тях са запазването на определени дестинации на компанията, както и италианската и самоличност.

Air One  и други компании проучиха възможностите да започнат преговори с търговските сдружения преди започването на сделката по продажбата. Те се опитаха да намерят достъп до информация за AZ Servizi , голяма наземна компания, занимаваща с процедурите по подръжка, половината, от която е собственост на Алиталия.

Правителствени служители съобщиха, че Алиталия има достатъчно парични резерви, за да оцелее 12 месеца.