Доларът се задържа на стабилно ниво на азиатската сесия в сряда, като запази почти всичките си печалби регистрирани от силните американски данни за потребителското настроение. След тяхното известяване, пазарът спря да прогнозира скорошно понижение на лихвените нива в САЩ.

Оставащите данни през тази и следващата седмица ще внесат допълнително яснота по въпроса за лихвените нива.

Пазарните участници заявиха, че ще се фокусират на любимия показател за инфлацията на ФЕД, а именно индексът за личното потребление, който ще е на дневен ред в петък. Преди него, днес пазарът ще бъде изправен пред данните за производството на стоки за дълготрайна употреба и продажбата на нови домове през август. Показателят за икономическия ръст на страната за второто тримесечие ще излезе в четвъртък.

Тази сутрин, доларът се разменяше за 117.05 йени, което е слабо понижение благодарение на разпродажбите на валута от износители. Доларът намери подкрепа след като миналата седмица се срина до ниво 116.08 йени, когато излязоха слабите данни за производствения индекс в САЩ.

Еврото се разменяше за $1.2690, след като достигна дъно на $1.2660 във вторник. Единната европейска валута остана слабо променена на ниво 148.55 йени.

Прогнозите за покачване на японската валута станаха особено оптимистични, след достигането на нов рекорд от китайския юан. Във вторник, валутата се разменяше към долара за 7.9025 юана, в следствие на разговорите на официални лица от финансовата сфера с министър Полсън. Китайската валута се покачи с 0.53% от понеделник миналата седмица до момента, което е най-рязкото покачване от юли миналата година.

Йената успя да спечели от покриването на къси позиции през последната седмица, което и позволи да се откъсне от рекордно ниските нива спрямо еврото и долара. Повечето инвеститори са на мнение обаче, че скоро покриването на къси позиции ще приключи и тогава голямата разлика в лихвените нива на Япония от една страна и Еврозоната и САЩ от друга, ще потопи валутата.