Американските капиталови пазари завършиха последната борсова сесия на червено, след като инвеститорите започнаха сериозно да се опасяват от по-сериозно забавяне на щатската икономика от прогнозираното. Това автоматично повлия в крупни разпродажби на акции на големи индустриални компании като Caterpillar Inc.

Безпокойството сред инвеститорите беше породено от докладът на Филаделфийския ФЕД за деловата активност тази седмица. Данните бяха много по-слаби от очакваното, което породи големи съмнения у инвеститорите за бъдещето на икономиката и нивото на корпоративните печалби за следващото тримесечие.

Най-големите „котви" за индустриалния индекс Dow Jones вчера, се оказаха крупните производствени компании като Caterpillar и Honeywell International Inc.

Технологичният гигант Apple Computer Inc. пък беше в най-голяма тежест за индексът NASDAQ, след като назря спор с Wal-Mart Stores за правата за излъчване на филми от големите кино студия на поддържания от Apple уеб-сайт iTunes.

Акциите направиха силно възходящо рали от началото на месеца до сега, като индексите S&P 500 и Dow Jones са на път да отбележат най-силния си септември месец от осем години насам. В голяма помощ се оказа и зашеметяващия спад на цената на петрола, а именно с 15% за няколко седмици. Историята помни как обикновено септември месец е един от най-слабите за капиталовите пазари през годината, това е и причината много инвеститори да затварят печелившите си позиции рано през месеца.

Индустриалният Dow Jones industrial average индекс се понижи с 25.13 пункта или -0.22%, за да приключи седмицата на ниво 11,508.10. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза спад с 3.25 пункта или -0.25% до нивото при затваряне от 1,314.78. Технологичният индекс NASDAQ Composite регистрира понижение с 18.82 или -0.84% до нивото 2,218.93.

След края на борсовата сесия в Ню Йорк, от Hewlett-Packard Co. съобщиха, че изпълнителният директор на компанията Патриша Дън е подала оставка, което незабавно повлия в покачване с 1% на акциите до $35.46.

Нейното оттегляне е в резултат на растящото напрежение около скандала с изтичането на фирмена информация. Акциите на H-P завършиха редовната сесия на ниво $35.11, което беше покачване с 0.7% или 24 цента.  

За седмицата, индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0.5%, S&P 500 изгуби 0.4%, а технологичния NASDAQ е на червено с 0.8%. Според анализаторите, това е „здравословна" корекция, след свръх бързото покачване стойностите на индексите през месеца.

Акциите на Caterpillar се понижиха с 2.7% или -$1.77 до ниво $62.77, докато тези на Honeywell изгубиха 0.7% или 30 цента, за да приключат седмицата на ниво $40.24. Акциите на технологичната компания Apple се понижиха с 2.2% или -$1.65 до ниво $73 на NASDAQ., докато делът на Wal-Mart се понижи с 0.4% или -$0.17 до $48.29.

Акциите на General Motors, които са компонент на Dow Jones, се сринаха с 1.1% или -$0.34 до ниво $30.62, в следствие на слуховете, за евентуално сливане на автомобилните производители Renault и Nissan Motor.

Обемите изтъргувани на NYSE вчера бяха под средните стойности. Около 1.44 млрд. акции смениха собствениците си, което е доста под дневните средни стойности за миналата годината от 1.61 млрд. акции. На NASDAQ са се изтъргували около 1.69 млрд. акции, отново под средното ниво от 1.80 млрд. акции.