През 2007 г. водещата австрийска застрахователна група UNIQA ще стане мажоритарен собственик на ЗД "Витоша"АД, съобщиха от компанията.

Витоша вече предлага висококачествени продукти на UNIQA в комбинация със своето добре познато първокласно ниво на обслужване. Чрез предприетите наскоро стъпки за увеличение на капитала Витоша се нарежда сред застрахователните компании с
най-голям капитал на българския пазар.

"България има голям потенциал, от който произтича и решението ни да инвестираме тук. Вярвам, че нашето ноу-хау и иновативен подход ще допринесат за бъдещото развитие на застрахователния бизнес в страната", заяви Андреас Брандщетер, Член на Управителния Съвет на UNIQA Group и Член на Надзорния Съвет на ЗД "Витоша" АД по време на официалното представяне на UNIQA в София.

„Нашата ясна цел е да се развиваме с по-бързи темпове от ръста на пазара, но от още по-голямо значение за нас е да имаме ясна лидерска позиция в качеството. Като основа за това беше предприето значително увеличение на капитала и сега Витоша ще развива бизнеса си като едно от най-добре капитализираните дружества на застрахователния пазар", добави още Брандщетер.

UNIQA навлезе на българския пазар тази година, след като придоби дялово участие в застрахователната група Витоша (ЗД "Витоша" АД и ЗК "Витоша Живот" АД).

В момента чуждата компания притежава 20% от акциите и отговорност за
управлението в партньорство с другия основен акционер Equest.

За първите девет месеца на 2006 година сумата на премийния приход и за двете дружества от Групата Витоша възлиза на 27.7 милиона евро, което определя пазарен дял за ЗД "Витоша" АД от 6.2% и за ЗК "Витоша Живот" АД - 8.2%.