Hypo Alpe Adria Leasing днес официално стартира дейността си в България.

Австрийската компания е една от най-успешно опериращите финансови групи в Европа, заявиха днес представители на ръководството й. На международно ниво има представителства в Австрия, Германия, Италия, Унгария, Словения, Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина. В нея работят 6200 служители, а тазгодишният баланс ще е около 31 млрд.евро.

Компанията очаква оперативна печалба от 316 млн.евро в края на годината.

Реално в България Hypo Alpe Adria Leasing стъпи през април тази година, но вече има финансирани сделки за 50,5 млн.евро.

Hypo Alpe Adria Leasing ЕООД фокусира част от дейността си към клиенти, желаещи да закупят яхти и кораби. Отскоро фирмата специализира и във финансирането на покупката на бизнес самолети за корпоративни клиенти, съобщи Щефан Дулер, член на УС на компанията.

У нас от януари до септември са сключени 479 договора за лизинг с общ обем от 124,6 млн.евро, като най-голям дял заема финансирането на покупката на автомобили. Управителят за България Хорст Ебхарт уточни, че под автомобили трябва да се разбират всички возила с тегло до 3,5 т.

Въпреки, че финансирането на бизнес самолети е най-новото перо от дейността на компанията, в България вече има реализирана такава сдалка. Challenger 604 за $ 22 млн. е бил купен от голям корпоративен клиент в България.

Интересите на лизинговата компания са насочени и към изпълнението на проекти за добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. В момента текат преговорите по 2 проекта за добив на електроенергия посредством ветрогенератори. Обсъждат се възможностите за енергоспестяващи системи и схеми, които да се реализират в българските общини. С тях обаче преговорите са най-продължителни и трудни, призна Хорст Ебхарт.

Интереси  Hypo Alpe Adria има и във финансирането на строителството  5 звездни хотели у нас в сферата обаче конкретно на SPA и Welness туризма.

В момента 50 на 50 са корпоративните и частни клиенти на компанията в България, уточниха от лизинговата фирма. През идната година австрийската компания очаква да реализира най-голям ръст при финансирането на малки и средни предприятия, които са и основната таргет група.

Около 400 млн.евро е общият обем на лизинговия пазар в България, каза управителят на компанията, а целта на австрийците е идната година да заемат около 170 млн.евро от този пазар, което те сами определиха като доста амбициозна задача.

В момента в Hypo Alpe Adria Leasing тече IPO процедура, която се очаква да приключи през втората половина на 2008 г. Тогава реално ще се финализира и преструктурирането в компанията и едва след този момент може да се очаква, че и  банката Hypo Alpe Adria  ще стъпи в България, обясни Дулер.