Съветът за икономическа политика (СИП) ще предложи на правителството с държавни заеми през следващата година да стартира осъществяването на още 2 проекта, а за финансирането на един проект да бъде издадена държавна гаранция.

На 27 юли т. г. Министерският съвет, по предложение на СИП, реши с държавни заеми за 380 млн. евро да се модернизират 440 км второкласни и третокласни републикански пътища, да се реконструира и електрифицира жп линията Пловдив-Свиленград, да се подобри общинската инфраструктура и др.

Днес членовете на съвета одобриха предложението за създаването на Фонд за органите на местното самоуправление в България. За финансирането на проекта се предлага издаването на държавна гаранция през 2007 г.

Средствата ще бъдат от Европейската банка за възстановяване и развитие и други търговски банки. Стойността е 40 млн. евро.

Целта на специалния фонд е да обезпечи необходимите финансови средства за общините, свързана с подготовката на проекти, осигуряване на необходимото ко-финансиране, при необходимост осигуряване на необходимите парични потоци в процеса на изпълнение на проектите до получаване на средствата от европейските фондове и т. н.

С държавни заеми за 395 млн. евро през следващата година се очаква да започне реализирането на проектите - "Транзитни пътища V" и "Социални инвестиции и насърчаване на заетостта".

Европейската инвестиционна банка ще предостави 380 млн. евро за подобряване на пътната мрежа, а 15 млн. евро ще осигури Световната банка по проекта за социални инвестиции и насърчаване на заетостта.