България не се е отказвала от "Южен поток", а нашите отношения с Русия са традиционно добри, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя се включи в честването на Деня на миньора, организирано днес в София от Българската минно-геоложка камара, съобщи БТА.

Още от самото начало заявихме, че "Южен поток" е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от този проект, подчерта отново тя.

"Радвам се, че Русия смекчава позицията си към България", каза на същата пресконференция председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, като коментира изказване на президента на Русия Владимир Путин в Крим, че Русия не е скъсала с България, въпреки че е страна ни е член на НАТО.

Тръбите за "Южен поток" са на пристанището в Бургас и дали ще са за "Южен поток", за "Турски поток" или за някой друг проект, тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България, подчерта Домусчиев. Няма колеги в бизнеса, които да са се отказали да правят бизнес с Русия, допълни той.

До дни Българския енергиен холдинг започва да търси пари от банките, с които да плати дълговете на държавата към двете американски топлоцентрали

Разплащането с ТЕЦ Марица Изток 1" и "ТЕЦ Марица Изток 3" трябва да стане максимално бързо, за да свалим цената, която плащаме на тези централи за разполагаема мощност, обясни министърът.

„Процедурата с централите се забави, защото НЕК изчакваше Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе за цената на тока и начина на нейното формиране. До края на август Българският енергиен холдинг ще пусне обява към банки, които биха заявили своя интерес да отпуснат кредит на НЕК, с който да се платят дълговете към двете американски централи", поясни Петкова.

С намаляването на цените за мощност НЕК ще спестява годишно 96 милиона лева общо за двете централи. В рамките на оставащия срок на договора общата спестена сума ще е близо 1 милиард лева, каза още министър Петкова.