Концепцията на колективните искове в американски стил може да бъде привнесена в ЕС в рамките на плановете за засилване на защитата на потребителите, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от Дарик Радио.

Според авторитетното британско финансово издание европейският комисар за защитата на потребителите Меглена Кунева ще обяви плановете си за нова система на колективни искове срещу доставчиците на некачествени стоки и услуги в ЕС.

Тази мярка е най-силно привличащата внимание в новата европейска стратегия за потребителите, с която Меглена Кунева иска да даде повече увереност на купувачите да пазаруват в целия съюз и да накара единния пазар на ЕС да работи по-ефективно, посочва вестникът.

Пред изданието Кунева заявила: "Колективните искове са важни, защото те ще бъдат по-силна санкция срещу една или друга компания".

Според българския еврокомисар тази мярка ще накара производителите на стоки и услуги и търговците да бъдат по-внимателни и ще даде повече увереност на хората да пазаруват в целия съюз.

Кунева твърди, че засилването на електронната търговия означава, че хората купуват повече неща от други страни членки на ЕС и се нуждаят от ефективен механизъм, за да си върнат парите обратно, ако стоките не са качествени.

Въпреки че в няколко страни членки на ЕС има система за колективни искове на национално равнище, няма законова база за потребителите от цяла Европа да обединят силите си на единния пазар, посочва "Файненшъл таймс".