Английската инвестиционна група "Barclays Capital" ще окаже съдействие при изготвянето на финансови схеми за различни български ВиК дружества, стана ясно по време на срещата на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски с представители на "Barclays Capital".

"Barclays Capital" ще изпратят писмо за намерение за изготвяне на няколко сравнителни финансови модела за конкретни ВиК дружества въз основа на информация от МРРБ относно най-големите области в България и ВиК дружествата на тяхна територия.

Изготвянето на такива схеми ще благоприятства развитието на публично-частните партньорства във водния сектор, заяви Михалевски.

По време на срещата английската инвестиционна група бе запозната с възможностите за сътрудничество в областта на пътния и водния сектор, като зам.-министър Михалевски очерта инвестиционните нужди в тази област и подчерта, че се подготвя проект на Закон за водоснабдяване и канализация, който ще определи собствеността в сектора (публично-държавна и публична общинска собственост).