Сривът на Българската фондова борса е отглас на реакциите на борсите по света. Според последните статистически данни икономиката расте с рекордни темпове за целия период на прехода.

Това каза заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев в предаването пред Нова телевизия. Няма очаквания България да има големи икономически проблеми като тези в ЕС и САЩ.

Той поясни, че решението от срещата на финансовите министри на ЕС не е всички страни задължително да повишат размера на гарантирания депозит, а това да се прави при необходимост. Велчев не смята, че в България има такава необходимост.

Има риск от депозитен туризъм и вложители в български банки, които не се ползват с достатъчно голяма гаранция върху депозитите си, да ги прехвърлят в европейски банки.
Може да се очаква намаляване на инвестициите в България, смята бившият финансов министър.

Стабилността на българската финансова система се дължи на инициативността на българския частен сектор през последните години, подпомагана от добрата икономическа политика на последните правителства. Велчев препоръча на българите да не бързат да разпродават акциите си на фондовата борса.

Финансистът Мартин Заимов пък заяви пред телевизията, че по отношение на банковата система България е в по-добро положение, отколкото държавите в развития свят. В относително изражение сме по-добре, отколкото други икономики. Той смята, че световната финансова система в последните години се води от алчност.

Според него българските политици трябва да създават доверие у гражданите. Правителството ни в последните години е дало доста пари на финансовата система. Това означава, че в бъдеще то ще има възможност отново да ги даде.

Заимов прогнозира, че може да има световен колапс, но хората не трябва да си изтеглят парите от банките. Според него българската банкова система е стабилна, защото рискът е разпределен между отделните банки. Ние не сме инвестирали навън, а напротив - ние сме привлекли инвестиции.