Според последни проучвания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), биогоривата, които досега бяха шампиони по ефективност и обещаваха повишаване на приходите от земеделие и подобряване на климата, могат да навредят сериозно на околната среда и да покачат цените на храните, анализират от Ройтерс.

Според доклада на ОИСР, взимайки в предвид нарушаването на биоразнообразието както и използването на торове и селскостопански пестициди, лекарството, което те предлагат е по-горчиво от болестта, която са създадени да излекуват.

Именно поради това ОИСР призова правителствата да ограничат субсидиите за биогорива вместо да продължават да наливат пари в сектора, стремейки се да подържат конкурентноспособни своите пазари.

Както е известно, в много страни, включително и в ЕС и САЩ, има въведени данъчни облекчения за насърчаване на продукцията. Напоследък обаче ОИСР се съсредоточи над това да насърчава правителствата да ограничат търсенето на традиционни горива вместо да хабят усилия за насърчаване производството на зелени горива.

Биогоривата, които се произвеждат главно от слънчоглед, захар и зърно, са главните виновници за покачване на цените на основните селскостопански продукти заедно с други фактори като ниската продукция и свитите пазари.

ОИСР, които през юли съобщиха, че прогнозират задържане на високите цени на биогоривата през следващото десетилетие, предупредиха, че това неизбежно ще доведе до дилемата храната или горивото.