Състоятелни граждани на ФРГ държат повече от 800 милиарда швейцарски франка, което означава 516 милиарда евро или 645 милиарда долара, в сметки в съседна Швейцария. Главния мотив е избягването на данъци, предава швейцарски бизнес седмичник, цитиран от Deutsche Welle.

Списанието Cash посочва, че данните са взети от последните информации на швейцарската Централна банка.

През третото тримесечие сумите по новите депозити са достигнали 42 милиарда швейцарски франка в UBS, най-голямата банка на страната, а 31 са милиардите от нови постъпления в Credit Suisse. Една трета от тези суми идва от Германия.

Cash е научил, че една четвърт от депозитите, управлявани в Швейцария, идват от разпродажби на компании в Германия или на бонуси за мениджъри, плащани в Германия.

Германските данъчни власти потвърждават, че малките вносители се ориентират към данъчни страни като Австрия и Люксембург, докато по-заможните предпочитат Швейцария.

От юли миналата година Швейцария, която не е член на ЕС, облага с възпирателен данък лихвите, получени от гражданите на ЕС по техните швейцарски сметки. Приходите от тази практика най-често се изплащат обратно на европейските правителства.

Съглашението между ЕС (вкл. Германия) и Швейцария бе част от по-широка кампания за предотвратяване на избягването на данъци в свободното движение на капиталите между европейските държави.

Законите за банковата тайна в Швейцария забраняват разкриване на детайли за сделките на органите на властта, освен ако не се провежда криминално разследване. Избягването на данъци не е криминално престъпление според законите на Швейцария, но е гражданско нарушение.