Ако "Булгартабак" не се приватизира, то трябва спешно да бъде взето решение за концентрация на производството. Това заяви днес изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев.

Предложението за концентрацията на производството в една фабрика вече е изпратено в министерството на икономиката и енергетиката.

Решението обаче трябва да е политическо за този ход, тъй като тогава ще се наложи да се затворят 3 от 4-те фабрики и ще има сериозни социални последици. В момента производството е разхвърляно в 4 фабрики, ефективността му е в пъти по-ниска, сравнено с водещи компании в този сектор, каза още Лачев.

За сравнение в момента  в Благоевград 1250 души изработват 11-12000 тона цигари, годишно. В София 450 души изработват 5-6000 тона.

В Западноевропейски фабрики, където експерти на Булгартабак са били на посещение, тези цифри са твърде различни. В Германия и Австрия  800 души изработват по 30 000 тона цигари годишно.

Според Лачев, ако промените в холдинга не бъдат реализирани, независимо дали става дума за приватизация, или концентрация на производството, компанията ще бъде изключително неконкурентноспособна и няма шансове да оцелее на свободния пазар.

Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров е искал пари от изпълнителния директор на „Булгартабак", потвърди самият Лачев.

Той обаче не пожела да коментира кога, за какво и колко пари са му искани.

В момента „Булгартабак" е обект на проверки от Държавния финансов контрол. Според Лачев фирмата работи при абсолютна прозрачност и ясни правила.