Днес в Люксембург ще бъде обнародван черния списък на самолетните превозвачи, съобщава пресслужбата на европейския комисар по транспорта Жак Баро.

Решението ще бъде обявено по време на среща на 25-те транспортни министъра на ЕС, както и на представители на Еврокомисията.

Членовете на комитета на ЕС по самолетна безопасност се бяха събрали през миналата седмица в Брюксел на тридневно заседание. Там те одобриха подновения „черен списък" на авиокомпаниите, на които е забранен достъп до въздушното пространство на обединена Европа.

Все още се държи в тайна кои авиопревозвачи са включени в списъка. Руската медия РИАН съобщава, че руски компании засега не фигурират в него. Други източници коментират, че е много вероятно руската „Пулково" да бъде заклеймена като небезопасна за Европа. Очакваме, че нито една българска самолетна компания няма да бъде в "черния списък" - това гласи изказване на самия Жак Баро.

Първият черен списък на авиопревозвачите в ЕС бе обнародван през март т.г. Еврокомисарят Баро тогава заяви, че списъкът ще има „сплашващ" ефект. На всеки три месеца Еврокомисията ще внася допълнителни изменения в списъка.

Също така, на комисията е дадено право да зачертава от списъка тези компании, които успеят да докажат съответствието на самолетите си спрямо правилата за безопасност в ЕС.

Работата над първоначалния черен списък е продължила 9 месеца. Процесът е бил ускорен във връзка с катастрофите в Колумбия и Гърция през лятото на 2005 г. Жертви са станали близо 300 души, в това число и граждани на ЕС.