Водят се разговори по какъв начин е най-добре да се приватизира Българската фондова борса- дали само чрез приватизация или приватизация, съчетана с интеграция, съобщи днес в предаването „Портфейл" по Дарик радио директорът на борсата Бистра Илкова.

По нейните думи механизмът за приватизацията трябва да се обмисли много добре, дали чрез търг, конкурс или друга форма.

Време е обаче на българските инвеститори да се даде шанс да търгуват акции в чужбина, българските брокери да купуват акции на чужди борси и да се повиши ликвидността на българските книжа, предоставяйки достъп на чужди брокери у нас, каза още Илкова.

Време е и на българския капиталов пазар да се наложи директивата за свободно движение на капитали, допълни тя.

Определено раздвижването на българската фондова борса прави впечатление на чуждите борси и вече има проявен интерес от тях за участие в евентуална приватизация на българската борса.

Водещите борси от Атина, Виена, Германия и Скандинавските страни вече са били или ще идват на посещение унас, отправяли са и запитвания за възможностите на фондовата борса.

Не мога да кажа коя борса би била добра като партньор, но трябва правилно да се дефинират условията и изискванията към нея, за да не бъдат изсмукани най-добрите компании от българския капиталов пазар и да бъдат листвани на чужди борси, заяви Илкова.

Затова и нашите компании трябва да имат достъп до чужди борси, да се наблюдават от български регулаторен орган, за да се защити българския капиталов пазар, предупреди изпълнителният директор на Българската фондова борса.

Припомняме, че на 4 април беше проведена среща-дискусия за предизвикателствата пред българския капиталов пазар в процеса на присъединяването ни към Европейския съюз. Организатор на срещата бе Българската фондова борса (БФБ).

Актуален и доста дискутиран въпрос бе именно въпросът за бъдещето на БФБ и на държавния дял в него. Един от важните инструментите за развитието й е тя да намери правилните партньори. Министър Калфин тогава беше категоричен, че това ще даде повече възможности за увеличаване на капитализацията и търговията на фондовата ни борса и ще я свърже с други борси. Той изрази убеденост, че държавният дял в борсата трябва да се минимизира и да се потърси партньорство със значими европейски партньори.