На заседание на Министерски съвет днес, правителството одобри проекта за споразумение с фонд „Бенгази", който предполага дарение от българска страна в рамките на 56 635 373.85 млн. щатски долара за сметка на Либийския дълг.

Със средствата България ще подпомогне либийското правителство  да продължи обновяването на медицинската инфраструктура, лечението на заразените със СПИН либийски деца и изплащането на финансова помощ на техните семейства.

Международният фонд - Бенгази е основан на 19 януари 2006 год. като международна неправителствена организация с идеална цел, базирана в Либия.

Целите на Фонда са хуманитарни и насочени към мобилизиране на финансови и други ресурси и използването им в полза на засегнатите от СПИН-епидемията в Бенгази.

За постигане на целите си Фондът „Бенгази" акумулира средства от „правителствени и неправителствени донори за осигуряване на финансови и нефинансови дарения за програми, свързани с последиците от СПИН епидемията в Бенгази.

Обещания за дарения до момента са получени от 27 различни източници. Сред тях са 17 правителства или правителствени организации, 9 компании и 1 неправителствена организация.