За да бъде даден старт на 2500 новосъздадени предприятия ще бъдат предоставени по 20 000 лв. безвъзмездна помощ на успешно участвалите безработни лица в компонент 1 по програма „Развитие на човешките ресурси". Това каза социалният министър Тотю Младенов, който участва в публично обсъждане на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност. Общият размер на предвидените средства е 75 млн. лв., предаде репортер на News.bg.

В рамките на десет дни от днес всички заинтересовани лица, които успешно са преминали обучение или са получили консултации по компонент 1 могат да дават своите мнение и препоръки към договарящия орган - Агенцията по заетостта по отношение на условията за кандидатстване по схемата.

Схемата е от три компонента.

От началото на октомври миналата година е започнало набирането на заявления за включването в обучение и досега общо 18 200 безработни са изявили желание да бъдат обучени. От тях 12 000 са одобрени, 9800 са се включили в обучение, а близо 4800 вече успешно са го завършили.

В консултиране по схемата могат да се включват както безработни, които са завършили обучението, така и безработни, които имат необходимата квалификация за самостоятелна стопанска дейност.

Те ще бъдат подпомагани за окончателното разработване на бизнес план с оглед включването в компонент 2 на схемата за регистриране на самостоятелни предприятия.
До края на месец март са получени 2962 заявления от безработни за включване само на етап консултиране, като от тях до момента са одобрени 1108.

След успешното участие на безработни лица в компонент 1 те ще могат да кандидатстват с проектни предложения за безвъзмездната помощ от 20 000 лв. в рамките на компонент 2.

Компонент 3 предвижда допълнителна подкрепа за лицата, стартирали проекти по компонент 2.

Сред допълнителните консултантски услуги са изготвяне на маркетингови проучвания, анализи, консултации по счетоводство и финанси, европейските норми в конкретната област и други.

Очакванията на Зорница Русинова - зам.- министър на труда и социалната политика, са в схемата за насърчаване на стартирането на проекти за самостоятелна стопанска дейност да се включат 25 000 лица, участвали в обучение или получили бизнес консултации.

Набирането на проектни предложения ще започне от 7 май в Агенцията по заетостта, като информационната кампания ще стартира на 14 май, а крайният срок за кандидатстване е 31 май.