Клиентите да могат да се откажат от сключен договор за потребителски кредите в рамките на 14 дни от подписването предвижда законопроект на Министерството на икономиката и енергетиката(МИЕ), предаде Дарик радио. 

Обмисля се още в стратегията да залегнат и регламентирани законови изисквания към ипотечните кредитори, които да бъдат задължени да предоставят повече информация на потребителите, допълва радиото цитирайки Емил Алексиев, директор на дирекция Защита на потребителите към МИЕ.  По думите му, срокът за приемането на законодателните промени е средата на 2010 г.

В новата стратегия за защита на потребителите за периода 2010 - 2013 г България ще се стреми да намали дефицита от предоставянето на информация на и да акцентира върху преодоляване на пропуските на пазарната икономика. Като основни недостатъци в потребителската политика в страната, Алексиев изброи дисбалансът между интересите на потребителите и търговците, липсата на хармонизация между българското и европейското законодателство и трудният достъп на потребителите до съдебната система.