На този ден през 1950 година е било представено предложението на френския външен министър Робер Шуман, известно като "Декларацията на Шуман", което се смята за началото на Европейския съюз.

За Деня на Европа в централата на Европейския парламент в Брюксел беше открита изложбата "Строителство в името на Европа", посветена на развитието на градската архитектура и строителството на сградите, в които се помещават институциите на ЕС, съобщи Портал Европа

Представителството на ЕК организира празници в 27 български града у нас. Тази година празникът е посветен на Европейската година на равните възможности.

В навечерието на Деня на Европа - 9 май, пътуващата информационна изложба "Европа на колела" потегли из България за четвърта поредна година.

Символичен старт на цветния камион, представящ материали за Европейския съюз, дадоха ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

В рамките на честванията на Дните на Европа в страната „Европа на колела" ще посети 27 български града - колкото са страните на ЕС след присъединяването на България и Румъния.

За периода 14 май - 20 юни 2007 изложбата ще премине през Благоевград, Бяла, Смолян, Силистра, Търговище, Чипровци, Трявна, Ракитово, Нова Загора, Елхово, Исперих, Ботевград, Асеновград, Чирпан, Карнобат, Момчилград, Мездра, Левски, Угърчин, Лясковец, Димово, Шабла, Стамболово, Провадия, Нови Пазар, Радомир, Кочериново. Така общата бройка на български градове, които е посетил цветният камион, ще достигне 99.

Като част от съпътстващата програма на „Европа на колела" във всеки посетен град ще се проведе дискусия на тема "Българските общини в Европейския съюз".

Президентът Георги Първанов по покана на Съюза на ветераните от войните в България ще поднесе венец на Паметника на незнайния воин по повод 62-та годишнина от края на Втората световна война днес и Деня на победата.