Един от най-амбициозните туристически проекти, във Варна и региона е петзвездният Гранд Хотел Димят. Особено, когато той има по-различна концепция и въплъщава нови идеи. За равносметката от изминалия след откриването период  разговаряме със собственика на хотела, Димитър Лефтеров.

Г-н Лефтеров, гостите на бизнес хотелите имат други очаквания и поведение, търсят високо качество на услугите, Гранд Хотел Димят постига  ли този стандарт?

През изминалите три  години успяхме да поставим основите, да сключим ключови партньорства, да  се наложим на пазара. Дадохме ясна заявка за лидерски позиции.

Изминалият период, разбира се, не беше лесен. Постигането на качество, доволните клиенти, които се превръщат в постоянни клиенти, доказването, че това, което предлагаме, може да остане във времето и е устойчиво на икономически и социални промени, разбира се е предизвикателство.

Нашият екип започна с големи амбиции и днес всичко това е факт - почти всеки ден при нас се провеждат тийм билдинги, семинари, конференции, презентации, отсядат бизнес гости от България и от цял свят.

Ние сме от малкото хотели, които имат сертификат за достъпност за хора с увреждания. Хотелът е от ново поколение „мислещи сгради", има BMS система, която регулира разходите по обслужването му, това е виж организъм, който взема решение на база текущо потребление. Нашите клиенти са бизнес клиенеи и техните потребности са свързани с комуникационната обезпеченост.

Гранд Хотел Димят има вентилируема окачена фасада Schuсo, която му позволява да „диша". Всички тези характеристики на сградата доведоха до признанието на експертите в областта на строителството и архитектурата и съответно до номинация в категория „Градски хотели" в националния конкурс „Сграда на годината и до наградите „ Златен отвес" и Голямата награда на Архитектурен салон Варна за 2009 г. за архитект Наталия Люцканова, проектант на Гранд Хотел Димят.

Реализират ли се вашите идеи за градски хотел, който освен за почивка е и център на обществен живот, на културни и бизнес прояви?

Да, определено. Ние сме домакини на събития и в същото време създаваме събития. Варна няма много зали, които да домакинстват обществени прояви за представителите на бизнес и културния елит и ние се стремим да покрием това търсене.

Тук се провеждат много официални мероприятия на общини, институции и международни организации, посрещат се делегации, при нас се организират дори срещи на религиозни институции. Истината е, че сме много гъвкави и можем да предложим варианти за всичко.

В Гранд хотел Димят се провеждат много регионални и национални събития като връчването на наградите „Благодател на годината", Годишните награди на Националната асоциация на регионалните медии, Петзвездният благотворителен абитуриентски бал, който събра абитуриенти без родители от 6 области.

Поначало предшественикът на Гранд Хотел Димят, ресторант „Димят", който се намираше на същото място, покриваше много от фирмените и лични тържества на варненци. Нашият екип разработи още в началото на миналата година сватбена брошура и смея да твърдя, че сме единствените във Варна и от малкото в България, които имат такова предлагане за младоженци.

И всичко това се оценява както от нашите гости, така и от наблюдаващите ни браншови организации. Носители сме на наградите „Най-добър петзвезден хотел на България за 2009 г". и „Най-добър петзвезден хотел на Балканите за 2009", съответно на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация.