До няколко дни се очаква да бъде решен въпросът със събираните едностранно изключително високи такси от румънците на фероиботния комплекс Оряхово-Бекет.

Това стана ясно след срещата на транспортния министър Петър Мутафчиев с румънския държавен секретар Константин Даскалу по време на заседанието на Съвета на министрите в Брюксел.

Още в началото на месец март от транспортното ведомство съобщиха, че се очаква таксите да бъдат регулирани до средата на месеца, но това не се случи.

От друга страна министър Мутафчиев обяви още преди половин година, че има интерес да се строи трети мост на река Дунав между Оряхово и Бекет.

Интересът е от немски инвеститор, който има готов проект за шосеен мост Оряхово-Бекет, изграден в най-тесния участък на реката. Общата дължина на съоръжението ще е около 860 метра.

В Брюксел Мутафчиев изрази от страна на България подкрепата за становището на ЕК по разработването спътниковата система за позициониране  „Галилео" и потвърди, че ще продължи да полага усилия и да работи активно в органите на Глобалната навигационна сателитна система, за да заработи по начин, гарантиращ изпълнението на целите, които тя си е поставила.

По въпроса за намаляването на емисиите от вредни газове, министър Мутафчиев заяви:"Българската страна изразява съгласие за въвеждането на справедливи схеми за таксуване и оптимизирането на транспорта. Това са важни елементи за подобряване на качеството на живот и състоянието на околната среда."

България изразява своята подкрепа по постигнатите договорености в споразумението между ЕК и САЩ за въздушен транспорт. То ще създаде за българската страна, като страна-членка, както и за останалите страни, възможност за достъп до американския авиационен пазар и бъдещо откриване на редовни въздушни линии до САЩ без да бъде необходимо сключването на допълнителна двустранна спогодба за въздушни съобщения. Условието е да бъдат покрити съответните критерии за сигурност и безопасност. - заяви още Мутафчиев.