Министър-председателят Сергей Станишев започва поредица от срещи, свързани с подготовката на стратегическите програмни документи за участието на България в Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Днес бе първата от тях, на която с министрите на финансите Пламен Орешарски и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов бе обсъдена Оперативната програма "Регионално развитие", насочена към постигането на балансирано териториално развитие на страната.

Очаква се от Европейския фонд за регионално развитие по тази програма България да получи през следващите години 1 361 млрд. евро.

Оперативната програма „Регионално развитие" включва всички основни елементи на регионалното развитие, които ще се изпълнят със средства от фондовете на ЕС. Политиката се фокусира върху регионите, тяхното устойчиво развитие и намаляване на регионалните неравенства. Предстоящите дейности са свързани със задължителното участие на регионалните и местни власти.

Министър Асен Гагаузов докладва и за готовността за изготвянето и внасянето в Министерския съвет на окончателен доклад за резултатите от преговорите, свързани с концесията на автомагистрала "Тракия".

Министър-председателят разпореди докладът и предложенията за решения да бъдат готови и да му бъдат представени до 2 седмици.

Припомняме, че предоговарянето на сделката приключи още в края на миналата година, но правителството още не е взело решение, след като "Тракия" беше дадена на концесия от кабинета на Симеон Сакскобургготски на българо-португалски консорциум.