Испанската компания FCC (Fomento de Construcciones y Contratas) е спечелила поръчка за  € 116 млн. за изграждането на новия мост между България и Румъния. Информацията е на AFX от Мадрид, като сведението е дадено от испанската корпорация. Все още становище от български официални лица няма.

В изявление, направено за Испанската борса, FCC твърди, че мостът ще е дълъг 1,971 метра и ще е разделен на три отсечки, две от които ще бъдат едновременно за железопътна линия и за магистрала.

Процесът на избиране на изпълнител трая две години. FCC се е конкурирала с 15 други фирми за спечелване на контракта.

Припомняме, че четирима участници бяха подали оферти в късата листа: Консорциум ""Bouygues (Франция) - "Трансстрой Варна" (България) - "Rizzani de Eccher" (Италия); Консорциум "Zublin" (Германия) - "Еiffel" (Франция); въпросните FCC, и Консорциум "VINCI" (Франция) - "Главболгарстрой" (България) -"Мостстрой" (България).

Офертата от испанската страна е за най-ниска сума; за да изградят Дунав мост - 2 конкурентите на испанците искат средно € 50 млн. повече .

Главната цел на изграждането на моста е интеграцията на българската пътна и железопътна мрежа с транс европейските транспортни мрежи чрез развитие на транспортен Коридор 4. Този коридор е гръбнакът на транспортната инфраструктура, свързваща Югоизточна с Централна Европа.

Повече за проекта и процеса на избор на изпълнител може да прочетете тук.