Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще открие 23-та Европейска регионална конференция на IFATСA - Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети, утре в хотел „Принцес".

Основен акцент по време на форума ще е представянето на инициативата на Европейската комисия за Единно европейско небе (ЕЕН).

Целта на инициативата ЕЕН е да се повишат стандартите за безопасност и цялостната ефективност на въздушния транспорт в Европа, да се оптимизира капацитетът на въздушното пространство и да се сведат закъсненията до минимум.

Домакин на тридневната проява под патронажа на министър Мутафчиев е Българската асоциация на ръководителите на полети (BULATCA).

Официални гости ще бъдат Генералният директор на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (ЕВРОКОНТРОЛ) Виктор Агуадо, президентът и главен изпълнителен директор на IFATCA Марк Баумгартнер и др.

България за първи път е домакин на подобен форум. В конференцията ще вземат участие представители на всички професионални организации на ръководителите на полети от 41 европейски държави и 7 водещи фирми за техническо обезпечаване при управлението на въздушното движение.

Ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани с професионалното, техническото, административното и социалното обезпечаване на ръководството на въздушното движение.

За Българската асоциация на ръководителите на полети е от особена важност, че Европейската регионална конференция на IFATCA ще се проведе в България в навечерието на пълноправното членство на страната ни в Европейския съюз