След поредната техническа консултация с експерти от Научно-изследователския институт към ЕК в МЗГ, България получи висока оценка за постигнатото, съобщават от пресцентъра на министерството.

Експертите на ЕК са признали, че България е отбелязала съществен напредък по създаването на Системата за идентификация /СИЗП/ на земеделските парцели и всички срокове, зададени от ЕК, ще бъдат спазени.

„Експертите от Научноизследователския институт останаха доволни от работата, която сме свършили и изразиха увереността си, че при запазване на сегашните темпове на работа Системата за идентификация на земеделските парцели ще бъде готова в срок", заяви след срещата Любомир Радев, експерт в кабинета на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.

В рамките на техническата консултация се проведе среща с ръководството на супервайзора по изграждането на СИЗП - Военногеографската служба на Българската армия, както и с президента и водещи сътрудници на белгийската фирма „Евросенс", която изработва цифровата ортофотокарта.

Заключението на експертите е, че качеството на изработената и предавана на МЗГ цифрова ортофотокарта отговаря на изискванията на ЕК.

При обсъждане на методиката за проверки на физически блокове на земеделските площи основният коментар на евроекспертите е, че България предвижда от два до три пъти повече процента проверени физически блокове, отколкото са изискванията на ЕК.

Това означава, че страната ни гарантира точността на физическите блокове и коректността на извършваните плащания.