Българското представителство на австрийската финансова група Hypo Alpe-Adria-Leasing финансира покупката на линия за рециклиране на електроника и бяла техника,  както и техническо оборудване и транспортни средства за българското предприятие Еко Метал ЕООД.

Сделката за лизинг е на стойност 9 милиона евро. Закупените технологии са от марките METSO LINDEMANN и Taggia XC Ltd.

ЕкоМетал ще започне да изплаща лизинговите вноски от септември 2007 г.

Подписи под сделката сложиха Хорст Ебхарт, управляващ директор на Hypo Alpe-Adria-Leasing в България и Пламен Стоянов, собственик на Еко Метал Инженеринг.

ЕкоМетал Инженеринг ЕООД е с основна дейност  събиране, обработка и търговия с отпадъци от черни и цветни метали.  Основната производствена база на Еко Метал в София е разположена върху близо 90 декара площ в кв. Кремиковци.

Фирмата е първата и засега основна в страната, разполагаща с изградена система, необходимото оборудване и сертификати за събиране и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства.

Закупуването на линията за рециклиране на електронен скрап и бяла техника ще осигури на Еко Метал конкурентно предимство и ще превърне предприятието в основен играч на българския пазар в областта на рециклирането на електронен скрап и бяла техника, съобщават от дружеството.

"Българската икономика е жадна за финансови организации, които да финансират големи инвестиционни проекти за развитието на модерни производства в индустрията. Рециклирането на електроника и бяла техника е сфера, която, ако се развива, ще повиши конкурентоспособността на българските фирми, а и ще подпомогне местните производители и вносители на електроника и бяла техника да изпълнят ангажиментите си за екосъобразно третиране на остарялата техника" заяви Хорст Ебхарт, управляващ директор на Hypo Alpe-Adria-Leasing за България.