От началото на 2007 г. „Енемона" АД е изпълнила 15 проекта по енерегийна ефективност за над 7,6 млн. лв. като до края на годината предстои да бъдат сключени още 6 договора за над 9,4 млн. лева, съобщават от пресцентъра на компанията.

„Енемона" АД е сред лидерите в областта на енергоефективните услуги на сгради и в промишлеността, изпълнени чрез ЕСКО договор.

ЕКСО моделът е най-привлекателният начин за финансиране на енергоефективни проекти, защото клиентът получава услуга, но не е необходимо да плаща веднага, нито пък в бъдеще да осигури отнякъде допълнителни средства към собствения си бюджет.

От 2004 г. до момента Енемона е извършила енергийно саниране на множество детски градини, училища, болници и др.

Само за 2006 г. има изпълнени 18 ЕСКО договора за общински сгради, а общият брой реализирани проекти е над 70. Общата стойност на проектите, осъществени от „Енемона" АД от 2004 г. е над 20 млн. лв.

Основна дейност на компанията е реализация на проекти и инвестиции в областта на конвенционалната и атомна енергетика, екологията, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Тя е специализирана в управлението и изграждането на мащабни и сложни проекти, по-големите от които са на територията на АЕЦ „Козлодуй", комплекс „Марица изток", „Кумерио мед", гр. Пирдоп, „Кремиковци" и др.