Европейските акции днес поскъпват за трети пореден ден. Вниманието привлече новината, че катарската Delta (Two) Ltd. е купила акции на търговската верига Sainsbury, което от своя страна вдигна акциите на всички компании за търговия на дребно, включително и Tesco, съобщава Bloomberg.

Поскъпнали (+1.3%) са акциите и на Axa, втората в Европа застрахователна компания, както и на банката UniCredit (+1%).

„Отношението към европейските акции е много добро, като икономическия ръст и спекулациите за поглъщания водят до поскъпване на акциите", казва фондов мениджър във Frankfurt Trust, които управляват над $17 млрд.

Вчера акциите в САЩ имаха втори пореден ден възход, след като ценните книжа на енергийните компании се покачиха до рекорд. Тоест ралито, преустановено от по-високите лихви по боновете, отново е тук.

Азиатските акции днес също поскъпват, като в Азия най-силно се търгуват суровинните компании и акциите свързани с енергийната сфера. Доларът е на 4 ½ годишен връх спрямо йена (123.42), като пазарът очаква данните за инфлацията в САЩ и коментарите на гуверньора на Bank of Japan. Главните азиатски индекси са поскъпнали с 0.7 - 1.5%. Слабата йена, поради важността й в японския износ, се приема за най-позитивния фактор на пазара на акции: „Nikkei прилича на индекс на износа въобще".

Dow Jones Stoxx 600 (композитен индекс на 600 малки, средни и големи според капитализацията компании от 18 европейски държави) се покачи с 0.43% до 396.09 в 8:07 сутринта в Лондон. Stoxx 50 качи с 0.5%, също както и Euro Stoxx 50, мерната единица на 13 страни споделящи евро.

Данните за инфлацията в САЩ днес могат да дадат яснота относно следващия ход на Федералния резерв за лихвените равнища. Вчера бе вдигната лихвата и в Швейцария, което потвърди общата световна тенденция за поскъпване цената на кредита.

Вероятно потребителските цени в САЩ през май са се увеличили значително, захранвани от рекордните цени на бензина и също инфлиращите данни от продажбите на дребно и цените на производителите. Средната на оценката на Bloomberg е за 0.6 % поскъпване през май, след като поскъпването през април бе 0.4%. Докладът на Департамента на труда ще излезе към 15:30 българско време.

Пазарът ще реагира много силно, ако цените показват увеличение на инфлацията - счита изследовател във Франкфурт.

Акциите на Sainsbury се качиха с 4.4% в следствие на новината, че Delta (Two), инвестиционен фонд от Катар, е увеличил до 25% дела си в третия по обем британски търговец на дребно купувайки допълнителни 7.1%.

Акцията на Tesco, най-големият супермаркет в U.K., е поскъпнала с 1.8%.  

Размириците в Близкия Изток доведоха до поредно поскъпване на петрола. В 6 часа Гринуичко време Лондонският брент, сега най-добър глобален индикатор за петрол, бе 13 цента нагоре до $71.49 за барел. Базовите метали са без изменение, златото поскъпва до $652 за унция.

Евро се търгува спрямо долара на САЩ стабилно на $1.331.