Прогнозите от края на седмицата се потвърдиха: белгийският фармацевтичен концерн UCB е отправил предложение в размер на 4.4 милиарда евро за придобиване на германския фармацевтиичен концерн Schwarz Pharma, научаваме днес от Handelsblatt.

Фамилията Шварц - Шюте (Schwarz-Schütte), която притежава 60% от активите на предприятието, е дала съгласието си за сделката. Всяка акция на Schwarz Pharma ще получи 50 € в кеш и 0.8735 от акциите на UCB. Това при сегашни борсови нива възлиза на сума от 91.10 за акция или общо 4.4 милиарда евро. Обявената сума се доближава до прогнозираните от немските финансисти 100€ за акция и обща сума 5 милиарда евро.

Общите годишни финанси на двете предприятия след сливането ще възлизат на 3,3 Mrd. Euro , както и с изследователски бюджет от 770 милиона €. Специалистите предвиждат, че още след две години ще бъдат видни положителните ефекти от икономиите от мащаба и съвместния труд, а синергията (допълнителни приходи от увеличения мащаб) след три години ще възлиза на 300 милиона евро.

Schwarz Pharma е корпорация със седалище в Монхайм, Германия, с дивизии в Европа, Азия и Северна Америка, която е реализирала през 2005 г. оборот от 990 милиона евро, но също така и отрицателен баланс. За първото полугодие на 2006 продажбите на компанията са били 483.4 милиона евро, или (-1.1%), посочва корпоративния сайт. Въпреки това Schwarz Pharma има много добър имидж в бранша.

През изминалите години Schwarz Pharma се концентрира в разработката на нови медикаменти, като в момента в напреднала фаза са три нови лекарствени препарата. Големите средства, отделяни за развойна дейност, са се отразили негативно върху общия резултат, но се очаква през тази година Schwarz Pharma отново да заработи на печалба.

В Schwarz Pharma са заети 4,400 души по целия свят. В UCB персоналът наброява 8,300 души в 40 страни. UCB се специализира в производството на медикаменти срещу заболявания на централната нервна система, дихателните пътища, също и срещу рак.

Продажбата на Schwarz Pharma прави още по-явна тенденцията за консолидация във фармацевтичния бранш. През миналата седмица хамбургаската Altana обяви продажбата на фармацевтичния дял на бизнеса си на датската Nycomed, а концернът Merck заяви, че има интерес от придобиване на швейцарската биотехнологично предприятие Serono.