Падат цените на газа, по които доставяме горивото от „Газпром" тази година. Това стана ясно, след продължилата повече от час среща в Министерския съвет между президента на „Газпром" Алексей Милер, изпълнителния директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов, премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, предаде репортер на News.bg

Милер не направи изявление за медиите, но министър Трайков съобщи, че при обсъждането на текущите договори за доставки, са се разбрали веднага да започнат преговори с цел да се постигне допълнително коригиране на цената в посока надолу. „Това е целта ни и г-н Милер пое ангажимент, и, надявам се, до един-два месеца да постигнем решение по този въпрос, което касае доставките до края на тази година", обясни министър Трайчо Трайков.

При обсъждането на бъдещите договори за доставки двете страни са се споразумели доставките да се договарят директно между „Газпром експорт" и „Булгаргаз", без посредници. В ценообразуващата формула да се вземат предвид новите тенденции при изчисляване на цената, което означава да се намали връзката с нефтения пазар, са се разбрали още двете страни.

Трайков каза, че от българска страна сме потвърдили позицията си новите договори да се сключват в съответствие с принципните договорености, които бяха постигнати през лятото на 2010 година, за директно договаряне без посредници.

Икономическият министър съобщи още, че са обсъдили с президента на „Газпром" участието ни в проекта „Южен поток". „Общата ни цел е да приключим предварителните дейности, така че към ноември да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък", съобщи Трайков.