Пазарната стойност на Газпром скоро може да стане най-голямата сред световните компании, счита първият вице-премиер на РФ Дмитрий Медведев. Медведев, който оглавява и съвета на директорите на Газпром, е заявил намерението в интервю за германския Stern, а думите му са конспектирани от РИА Новости.

Газпром разполага с най-големите ресурси на природен газ в света. Когато Медведев идва в съвета на директорите, т.е. през 2000 година, концернът е струвал около осем милиарда долара, а днес - над $250 млрд. За това нищо чудно, ако някога стане и най-скъпият концерн в света.

Медведев е отбелязал, че в предприятията притежаващи важни ресурси, държавното  участие е неминуемо. „Цялата страна и нейното население зависи от Газпром. Не искаме риск от възникване на икономически и политически колапс в случай продажбата на предприятието на десетина частни собственици".

Но днес Газпром действа изключително по законите на пазара, докато „през деветдесетте години бе иначе".

Тогава концернът е имал привилегировани партньори, които са плащали за газа не по пазарни цени, получавайки по този начин субсидии до 5 млрд. евро годишно, но така не можело да продължава вечно.

Газпром е изменил ценовата си политика към редица страни в ОНД. Това е бил неприятен, но нормален процес. Вълните от страх, залели ОНД, са достигнали и до Западна Европа. Но поглеждайки назад, икономиката в нито една от засегнатите страни не се е провалила.

Високите цени на газа действат положително и на икономиката, и на екологията.

Един от експертите, разговаряли с Медведев, поискал коментар за евентуална война Русия - САЩ след 10 - 25 години заради световните запаси на природни ресурси. Медведев му отвръща: „Ако погледнем толкова напред в бъдещето, аз изхождам, че тогава машините ще работят с водород".

Руският политик е напомнил, че шест процента от собствеността на Газпром се държи от германски компании.

Относно пазарната капитализация, по която Газпром очаква в бъдеще да стане номер едно, сега руската компания заема шесто място в света (данните са на Financial Times от 30ти март, публикувани в Wikipedia) с пазарна стойност $245,9 млрд.

Първото място се държи от Exxon Mobil, наследници на Standard Oil на Рокфелер, които струват $429,5 млрд. General Electric, Microsoft, Citigroup, AT&T изпреварват руснаците. Toyota Motor Corp. е плътно зад Газпром.