Кметът на град Елин Пелин Янко Янков бе убит снощи около 20.00 часа.

Тялото на убития е открито в двора на дома му в с. Мусачево. Съпругата на Янков подава сигнал в полицията.

Основната версия, която се проверява, е неудовлетворение на икономически интереси, тъй като Янков е бил неподатлив на натиск, заяви директорът на областната дирекция "Полиция" Стоян Стоянов.

Засега няма заподозрени за престъплението, но вчера по неофициална информация се издирваха двама предполагаеми извършители. До момента се знае само, че 58-годишният мъж е прострелян няколко пъти в тялото с пистолет.

Полицията продължава да издирва тъмносин „Опел Корса", с който се предполага, че са избягали извършителите, информира Дарик радио. От полицията неофициално потвърждават информацията, че единият от двамата нападатели е въоръжен и опасен.

Янко Янков е кмет на Елин Пелин от 2003 година. Тогава той печели втори тур на местните избори с 56% от гласовете. Кандидатурата му е издигната от партия Българска социалдемокрация.

Все повече се стеснява кръгът от предположения за причините за убийството, като най-вероятно то е свързано с работата на Янков. Допуска се, че става въпрос за хора, „на които Янков е пресичал пътя".

Според информация, появила се в някои медии, името на Янко Янков се свързва с кризата с балирането на отпадъци в град Елин Пелин. Припомняме, че Янков се обяви категорично срещу решението на кабинета от ноември 2005 година балите с боклук от София да се складират в мина Чукурово, собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Мината се намира на територията на Елин Пелин, на около 2-3 километра от яз. "Искър". Активните протести, в които участие взе и Елин Пелин, доведоха до отмяната от Върховния съд на министерското решение за извозване на балите в мината.