Обстановката в „Кремиковци" е спокойна, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Подаваните количества природен газ са достатъчни, за да не нарушат оперативната дейност на комбината и няма никаква опасност за здравето и сигурността на заетите в дружеството и на софиянци, се казва още в съобщението на ръководството.

Припомняме, вчера от „Булгаргаз" поставиха ултиматум на „Кремиковци" до края на деня да бъдат изплатени дължимите за тази година 7,5 млн. лева.

В противен случай тази сутрин газоподаването трябваше да бъде спряно, което от своя страна е предпоставка за сериозни аварии, застрашаващи комбината и районите около него, коментираха експерти.

От Кремиковци не са изплатили задълженията си, но продължилите през целия ден преговори между газовото дружество и комбината доведоха до ново разсрочване на плащанията и гарантиран санитарен минимум подаване на газ.

Ръководството на "Кремиковци" изказва своята благодарност към "Булгаргаз" ЕАД и правителството за оказаното съдействие и разбиране във връзка с решението да не се спира газоподаването за комбината.

Това снощи е било официално съобщено от "Булгаргаз" и преутвърдено чрез уведомление до управителния съвет на Кремиковци АД, подписано от ръководство на държавната компания.