Председателят на националния млечен борд Димитър Зоров заяви, че системата за идентификация на животните няма да бъде акредитирана до 15 декември, както обеща земеделският министър Валери Цветанов.

Според Зоров няма да е достатъчно времето, за да се извършат всички процедури за акредитация.

Ако системата не бъде акредитирана на време, догодина фермерите няма да получават субсидии на брой животни.

Фермерът Бойко Синапов от Кърджали пък предупреди, че ще съди земеделския министъ Валери Цветаниов, ако не се извини на животновъдите, за отправения към тях упрек, че са направили антинационални изказвания на срещата с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишър Бойл на срещата през октомври.

Ако министърът не излезе да се извини най-официално, за нашата свършена работа, когато помогнахме на министерството и на нашата държава в Брюксел, ще определя иск за обида, каза той цитиран от БНР.

Фермерите отново настояха в бюджета за следващата година да се предвидят средства за подпомагане на животновъдството и за националните доплащания за засетите площи земя.

Припомняме, в края на октомври министърът обяви пред протестиращите фермери, че е пристигнала нотификацията от ЕК, с която се разрешават плащанията на държавни субсидии или на глава добитък или на литър мляко.

Ако се плаща на глава добитък, максималната сума, която могат да получат животновъдите е 70 евро.

След предварителни изчисления от министерството са установили, че ако се изплаща субсидията според млечните квоти, фермерите могат да получават до 85 евро.