Най-малко 3 745 000 лв. ще бъдат инвестирани през следващите години в добива на строителни материали от находища "Лиляк", община Търговище, и "Джебел", община Момчилград.

От тях 2 465 000 лв. ще бъдат вложени в добива на варовици в "Лиляк". Концесионер за 25 г. ще бъде "Пътинженерингстрой-Т" АД, гр. Търговище. Площта на находището е 279 856 кв. м. Очакваният средногодишен добив е 600 000 т инертни материали. Те ще се използват при производството на пътни настилки, основи и бетон.

Близо 1,3 млн. лв. са предвидените инвестиции за находище "Джебел", община Момчилград. Площта му е 0,308 кв. км. Концесионер за 25 г. е "Пътстройинженернг" АД, гр. Кърджали. Годишно от кариерата ще се добива около 665 000 куб. м скална маса за пътни основи и асфалтови покрития.

Концесионерът на "Лиляк" ще превежда по сметката на община Търговище 20% от концесионното възнаграждение. По бюджета на община Момчилград ежегодно ще постъпват 30 на сто от приходите от концесия за находище "Джебел".

Правителството разреши на "Дайрект петролеум България" ЕООД, гр. София, да търси и проучи добива на нефт и газ в Блок 1-3 Ъглен. Той е в землищата на с. Ъглен, община Луковит, и с. Ракита, община Червен бряг.
Площта му е 6,997 кв. км. Срокът на разрешението е 3 години.

"Дайрект петролеум България" получава разрешението след проведен конкурс. Всички търсещи и проучвателни дейности са за сметка и риск на дружеството. В случай, че в Блок 1-3 Ъглен се открие находище, титулярът на разрешението ще получи по право концесията за добив.