Президентът на Иран Ахмадинежад  и президентът на Пакистан Асиф Али Зардари  се договориха в Ню Йорк за създаването на обща компания за изграждането на газопровод "Южен Парс", пише"РБК Дейли".

Стойността на съоръжението се изчислява на 7,5 милиарда долара с дължина 2 хиляди километра. Като съинвеститор ще бъде привлечен и държавата Оман, която също е заинтересована от доставки на газ. Преговорите за тръбата се очаква да започнат следващата седмица в Техеран.

Индия също обяви, че е заинтересована от този проект и е готова да се присъедини към него. Растящите икономики и население на Индия и Пакистан се нуждаят от иранския газ. Изграждането на такъв тръбопровод дълго се бавеше заради противодействието на САЩ. След събитията в Грузия и проблемите на финансовите пазари в Америка страните от Третия свят все по-малко се вслушват в САЩ.

Пакистан винаги е била страна, която умело е използвала американските пари и военната помощ - при това изключително в свой интерес. Това говори затова, че Америка просто не разбра с кого си имат работа, счита президентът на Института за Близък Изток  Евгений Сатановский. Според експерта действащият президент просто е използвал американската помощ за собствените цели към властта. Американците не получиха демократично избран президент - те просто изпуснаха контрола върху ситуацията, заяви още  Сатановский.