Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заминава за Люксембург, където ще участва в Съвета на министрите по земеделие и рибарство /11-12 юни 2007г./.

На заседанието се очаква да бъде постигнато политическо споразумение по предложен от Съвета регламент на многогодишен план за запасите от треска в Балтийско море и риболова й.

Ще бъде предложен и регламент за сключване на споразумение за рибарско партньорство между Европейската общност и правителствата на Дания и Гренландия.

Министрите ще търсят политическо съгласие по предложението за регламент относно определени правила в сектор „Плодове и зеленчуци".

Ще бъде разгледано предложението за регламент на Съвета, създаващ обща организация на земеделските пазари и относно специфични разпоредби за някои земеделски продукти.

Ще се търси политическо споразумение и за приемането на регламент на Съвета за биологично производство и означаване на биологични продукти.

България ще подкрепи последния вариант за заключенията на Съвета относно прилагането на Системата за кръстосано съответствие.