Пропуск е, че не се издигна Петър Стоянов и че не се издигна Бойко Борисов, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин" по bTV.

„Разговорите, които водехме с кмета на столицата, показваха, че той мисли по темата," добави Каракачанов и поясни, че Костов и Праматарски не са искали изобщо подобна възможност да бъде коментирана.

На въпрос на водещия Бареков дали Борисов и Първанов не са сключили съюз с формулата „Първанов - президент, а Борисов - премиер", Каракачанов подчерта, че до парламентарните избори има три години, а до тогава „я камилата, я камиларя".

„Така че сделка в тази посока е малко вероятна," коментира лидерът на войводите.

Той уточни и че не е толкова трудно да се предвиди избирането на сегашния президент за втори мандат, имайки предвид, че той, като действащ държавен глава, има възможност да представя себе си, а и управляващата коалиция му създава максимален комфорт. Каракачанов добави, че кметовете са били предупредени, че ако не дадат подкрепата си за Първанов, има възможност да не получат средства по програмите от ЕС.

На въпрос какво не трябва да прави Първанов, за да не спечели тези избори, Каракачанов отговори, че той не трябва да изявява позицията си за сегашното управление и да мълчи за преяждането на ДПС с власт.

„Не може да се мълчи за подобни неща за някакви си 200 000, 300 000 гласа. Мълчанието дава шансове на други партии", категоричен бе лидерът на ВМРО, като добави, че теоретично е възможен балотаж между Сидеров и Първанов.

На въпрос как би коментирал подобно стечение на обстоятелствата, Каракачанов припомни поговорката - „Всяко зло за добро" и уточни, че загубата на десните може да постави начало на нова, преформулирана, интелигентна десница.

Каракачанов бе категоричен, че в други бивши комунистически страни партиите от прехода вече са изчезнали от сцената. На тяхно място има нови  - едни популистки, но други са класически - християн-демократични.

„Тук обаче някои мислят, че трябва да са вечни в политиката," коментира историкът и добави, че при сегашните преговори за издигането на общ десен кандидат за президент ДСБ не са имали никакво желание да подкрепят някого, който няма да се асоциира с тях.

Каракачанов припомни, че по време на 6-месечната комедия от ВМРО предложили ректора на Нов български университет - Сергей Игнатов, чиято кандидатура не била по-непопулярна от тази на Неделчо Беронов.
„Тази кандидатура обаче не беше отхвърлена, но не беше и разгледана," сподели лидерът на войводите.

Той добави, че в края на седмицата ВМРО ще реши кого да подкрепи на изборите и уточни, че структурите на организацията в различните части на страната не припознават нито един от кандидатите за свой.

„А аз току-що навърших президентската възраст," пошегува се Каракачанов.

По повод днешния празник Каракачанов коментира, че Съединението на страната ни е повод, върху който трябва да се замислим - какво можем да постигнем, когато сме единни, и какво изпускаме, когато сме разединени.

Той бе категоричен, че на 6 септември 1885 г. се е правела политика със самочувствие. Тогава в България е имало руски офицери, а ние сме направили крачка срещу Русия и Турция.

Русия подтикнала Сърбия да ни нападне, но Великобритания застанала зад гърба на България и младите български капитани победили сръбските генерали, припомни Каракачанов.