Министерството на държавната администрация и административната реформа възложи на фирмите-изпълнители отпечатването на изборните книжа и бюлетините, необходими за провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на 29 октомври.

Материалите са в същия тираж както при първия тур, съобщиха от пресцентъра на МДААР.

Изборните книжа и бюлетини, необходими за провеждането на изборите в чужбина, вече са предоставени на Министерството на външните работи.

До 26 октомври, четвъртък, във всички области ще бъдат доставени материалите и за секциите в страната. Както и при първия тур, при пренасянето им те ще бъдат охранявани от представители на МВР.

Още при преговорите с фирмата-изпълнител на обществената поръчка за отпечатване на бюлетините МДААР договори два варианта на цена за втория тур, в зависимост от това какво решение ще вземе ЦИК за вида на бюлетината - дали тя ще бъде къса или дълга.

ЦИК прие предложението на министерството да бъде избран вариант с къса бюлетина, с което се получава и значително намаление в цената.

Съгласно одобрения от Централната избирателна комисия технически образец на бюлетината за втория тур тя ще съдържа само две кандидатски листи, което намалява цената за отпечатването на 1000 бр. от 38.00 лв. с ДДС на 14.76 лв. с ДДС. Това е със 165 хил. лв. по-малко в сравнение с първия тур.

Бюлетините и книжата за новия избор ще струват приблизително 120 хил. лв. Общата сума, предвидена в план-сметката за провеждането на новия избор, е 6 721 500 лева.