Министърът на транспорта Петър Мутафчиев разговаря за кратко с председателите на двата синдиката в "Кремиковци" Васил Яначков и Людмил Павлов, предаде агенция "Фокус".

Пред журналисти министърът обясни: "Проблемът не е малък и това е проблем за транспорта на България, тъй като това са 20% от приходите на БДЖ", заяви министърът като визира приходите от товарите за "Кремиковци", които БДЖ превозва годишно.

От министерството вече са започнали да търсят начин как да компенсират този недостиг. Мутафчиев изрази надежда, че въпросът за "Кремиковци" ще се разреши положително.

Васил Яначков и Людмил Павлов чакат в коридора на Министерски съвет, за да бъдат приети от представители на МС, за да връчат декларация с искания на работниците от "Кремиковци".

Относно изграждането на магистрала "Люлин" Петър Мутафчиев сподели, че е оптимист.

Министърът на транспорта коментира, цитиран от БНР, че бъдещето на проекта зависи от решението на ЕК на 23 ноември за деблокирането на евросубсидиите за изграждане на пътища в България чрез Националната агенция „Пътна инфраструктура".

Умерен оптимист съм, защото в НАПИ през последните няколко месеца се свърши доста работа, каза той.

От друга страна много е важно, в края на краищата по какъв начин ще се договаря и какви гаранции ще даде изпълнителят на автомагистралата Люлин пред Агенция пътища, за това че ще се включи в конкретните срокове и за това, че няма да има допълнителни претенции за средства над това, което е договорено.