Кризата в ЕС на този етап има непоправими последствия върху нас, но дано да не прерасне в обществена криза,  каза областният управител на Ксанти Георгиос Павлидис.

Павлидис посочи, че в такъв момент сме длъжни сериозно да помислим за бъдещето на нашето развитие, за общите взаимоотношения, за развитието на местните власти и самоуправление.

Той подчерта, че Ксанти и Смолян са съседи, но въпреки че разстоянието между двата града е само 100 км в продължение на 70 години политиката и властите са разделяли двата региона на 700 км.

„Този факт в момента ни задължава да работим, да си сътрудничим и да постигнем общо развитие на района. Да наложим предимствата, които имаме и да отстраним недостатъците, които ни пречат в развитието, подчерта Павлидис. По думите му те могат да се попълват и да се използват в положителен смисъл.

„Лично вярвам, че след отварянето на границата районите ще забравят ситуацията на взаимна изолация, изрази надежда областният управител на Ксанти. Той посочи, че трябва да вярваме на това, да си сътрудничим с ясни и достижими цели в бъдеще, тъй властите дължат това на хората от двете страни на границата. Павлидис поздрави смолянчани за празника от името на всички жители на област Ксанти.

По-рано днес в рамките на конференцията кметът Дора Янкова, Иван Апостолов, председател на общински съвет - Смолян и Петър Харадинов, секретар на общината се срещнаха с представители на ПАСОК-Ксанти, Еврос и Кавала, които гостуват в Смолян по повод тържествата за 50-годишнината.

По време на срещата бяха дискутирани теми, свързани с развитието на община Смолян и градовете от южната ни съседка Гърция. Гостите проявиха интерес към местните управленски политики в областта на системата на образованието - детските градини, средни училища и университети, заетостта и развитието на местния бизнес, туризма.

Те споделиха, че са впечатлени от чистотата в Смолян и попитаха на какъв принцип е организирано сметосъбирането и извозването, както и разделното събиране на отпадъци.