Плътна информационна завеса се спуска над факта колко от фермерите, чакащи евросубсидии от региона, няма да получат парите си.

Напрежението сред земеделските стопани нарасна многокротно и след като стана ясно, че ЕС спря плащанията по две мерки от програмата САПАРД- "Инвестиции в земеделските стопанства" и "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи".

Във великотърновското поделение на Разплащателната агенция отказват каквато и да е информация колко ще са ощетените стопани. Нещата все още не са изяснени, са думите, с които връщат, желаещите да получат повече информация.

С одобрени проекти по САПАРД са над 60 дружества, земеделски кооперации, общини, физически лица от областта.

Всичко това може да се прочете в сайта на Разплащателната агенция, но информация за това откъде е бенефициентът, за какво е проектът, няма. Такава е трудно, дори невъзможно да се вземе и от великотърновското й поделение.

Земеделските производители знаят, че не всички документи се подават в столицата, например за купуването на нова техника те кандидатстваха на място. Според тях, служителите във В. Търново са длъжни да знаят всичко за подпомагането.

Припомняме, с писмо от 27 юни на Жан Люк де Марти, шеф на генералната дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК, се препоръчва на България да спре плащанията по двете мерки.

От Брюксел пристигна разпореждане да не се изплащат и помощите от държавния бюджет и сумата се увеличи на 264 млн. лв. Това е второто спиране на субсидии по САПАРД през тази година.

Така сега България не може да изплаща помощи за инвестиции в земеделските стопанства, за преработка на селскостопанска продукция и за т.нар. диверсификация на селскостопанските дейности, в която влиза селският туризъм.