След сътресенията на европейските пазари покрай кризата с Гърция това лято и опасенията от „Грекзит", сега участниците на борсите са изправени пред подобен сценарий с Великобритания. Все още не е ясно коя дата премиерът Дейвид Камерън ще посочи за провеждането на референдума за оставане на Острова в Европейския съюз (ЕС).

От германската Comerzbank съветват клиентите си да отделят специално внимание на дебатите около т.нар. „Брекзит" (от англ. „Brexit"). От финансовата институция предупреждават, че лирата може да се срине, когато референдумът наближи.

По отношение на търговията трябва да се има предвид, че чуждестранните инвеститори ще бъдат по-малко склонни да държат големи активи от лири. Експертите от Royal Bank of Scotland подчертават, че последните избори във Великобритания са показали едно нещо - пазарът реагира твърде късно на промените в политическия сектор.

Те допълват, че инвеститорите не просто няма да загубят, но и могат да спечелят, ако отсега се фокусират върху референдума и успеят да се застраховат срещу опасни промени на борсите.